Om Sofia

sofiagulbakgrund

Sofia Thelin arbetar som artist, sångare och låtskrivare i många olika sammanhang. Hon uppträder både som soloartist och med sitt band Thesaurus, skriver texter, poesi, låtar och musikteater, både för sig själv och  beställningsverk åt andra.

https://sofiathelin.nu/wp-admin/post.php?post=1074&action=edit

2023 har börjat intensivt, med släpp av Sofia Thelin och Thesaurus sjätte album, Tidens alla rum, utgivning av hennes första diktsamling, nypremiär av visoperan Allrakäraste Syster och det nya arbetet med ett stort projekt om #metoo och tystnadskultur, som ska bli musikfilm och utställning med premiär under Malmöfestivalen i augusti.
Under hösten ska Sofia Thelin vara Artist in Residens på Stadshallen i Lund.

2020 kom boken och albumet Din Bark Min Hud, Sofia startade Maglasäte Musikscen och arbetade med hållbar odling och skogsträdgård kopplat till musik och andra konstnärliga uttryck. Maglasäte Musikscen finns kvar och under 2023 drivs den vidare, med öppen scen och festival.

2016-18 var produktiva år, i januari 2016 var det urpremiär för Sofias visopera Allrakäraste Syster och samma månad releasefest för Sofia Thesaurus tredje album, Kärlekssång till alla bortgömda trosor.

recension releasekonsert

Sofia Thelin Edgren är också musikpedagog och arbetar som piano- , -sång och körlärare på kulturskolan i Skurup, och leder vuxenkörer i olika sammanhang. Hon är utbildad klassisk sångare i Köpenhamn, har haft och har parallellt med sin frilans också arbeten i körer som Danmarks Radiokör, Musica Ficta, Malmö Operakör, jazzkvartetten Black Swan Theory, Palaestra Vokalensemble och Petri Sångare.

DISKOGRAFI

Sluta Aldrig (2009)
Gå vilse hem (2012)
Kärlekssång till alla bortgömda trosor (2016)
Allrakäraste Syster (2016)
Din bark min hud (2020)
Tidens alla rum (2023)
Alla utgivna på eget skivbolag: Karamell Records.

Ej utgivna:
August och Alva, ett ridäventyr (2006)
Vintervatten och sommarsnö (2011)
Flygande tankar och toner (2013)
ABC- Alla Barnens Cabaré (2014)
Den Själviske Jätten  (2014)

SÅNGER

Made in Sweden, Dansstationen i Malmö (2009)
Stjärnorna finns här, mässmusik till Svenska Kyrkans handbok (2011)
Projektet Rösträtt!, Malmö Högskola (2012)
Flygande tankar och toner, skapande skola (2013)
ABC-Alla Barnens Cabaré (2014)
Allrakäraste Syster(2016)

sagt om Sofia:

”Malmöartisten SofiaThelin vidgar singer-songwriter- ramen musikaliskt. Hon svänger sig elegant mellan bland annat visa, pop, jazz, reggae, fransk chanson och cirkustongångar, samtidigt som hon själv är konstant och konsekvent i sitt sätt att sjunga och skapa texter. Sångerna påminner på ett sätt om riktigt bra standup; poetiskt ljusöver vardagens möten och vanligheter.
”Alexander Agrell, Sydsvenskan feb 2016

http://www.ystadsallehanda.se/kultur-o-noje/feminism-blir-allmanmansklig/

’Helheten är som en fasettslipad ädelsten med många ytor på Malmöartisten Sofia Thelin Bands andra cd. Om själva stenen är svensk visa så kan en yta vara inspirerad av svensk folkmusik, en andra ryskt Vysotskij-inspirerad, en tredje gå i baktakt som i något grekiskt, en fjärde vara jazzig..’
Musiktidningen Lira

CV

För dig som vill veta mer …

Sofia Thelin tog sin slutexamen som sångare och musikpedagog från konservatoriet i Köpenhamn våren 2002. Betydande lärare har varit Ingrid Eksell i Stockholm, Jill Feldtman i Holland och Ann-Charlotte Carlén i Malmö. De sista åren har Sofia riktat in sig mer mot folkmusik, visa och jazz och har studerat för Malin Foxdal och Almaz Yebio.
Före konservatoriet studerade Sofia på Ljungskile Folkhögskolas musiklinje, på Kulturamas konservatorielinje i Stockholm, musikvetenskap vid Stockholms universitetet, samt italienska och sång i Florens under ett år. Lärare var då Susanna Rigacci.
Sofia har arbetat/arbetar i flera etablerade ensembler och körer såsom Ensemble Syd (Daniel Hansson), Danmarks Radiokör, Malmö operakör, renässansensemblen Musica Ficta under Bo Holtens ledning, Vox Scaniensis ( Peter Wallin,) Vox Nova, (Fredrik Malmberg)  samt Jacobs kammarkör (Gary Graden.)
Hon har arbetat som sångpedagog på Kulturskolan i Lund, ledare för körerna Mixtus Cantus och  Amici Cantantes i Malmö och varit sångcoach för dansföreställningen ”Made i Sweden” på Dansstationen, (www.dansstationen.nu) också den i Malmö.
Hon startade 2006 ensemblen Tinktur tillsammans med Ann-Christine Wesser Ingels och Fredrik Bock, med sceniska föreställningar för kyrkorummet med tidig musik, folkmusik och visor. Parallellt med sitt arbete som klassisk sångerska har Sofia Thelin hela tiden skrivit- poesi, texter och musik. 2006 komponerade och turnerade hon med sin första musikteater- August och Alva- och sedan 2010 har hon frilansat som låtskrivare och sångare främst inom visa/singersong.

anna och sofia